ДБР надіслало до Польщі нову підозру ексголові Укравтодору Новаку

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
ДБР надіслало до Польщі нову підозру ексголові Укравтодору Новаку

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Державне бюро розслідувань надіслало до Польщі письмову підозру колишньому голові Державного агентства автомобільних доріг (Укравтодор) Славоміру Новаку в невиконанні судового рішення.

Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Зазначається, що Новак упродовж 2017—2019 років умисно не виконував рішення місцевого та Верховного судів України про поновлення на посаді начальника Служби автомобільних доріг в одній з областей України й активно перешкоджав виконанню цих рішень.

Через це на Укравтодор наклали штрафи, а Новаку винесли попередження про кримінальну відповідальність за невиконання судових рішень. 3 вересня 2019 року виконавче провадження завершили та направили повідомлення про вчинення кримінального правопорушення до правоохоронних органів.

Уже 30 вересня 2019 року Новак подав у відставку за власним бажанням, залишив межі України і повернувся до Польщі. За це правопорушення Новаку загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

  • 20 липня 2020 року в Польщі працівники Центрального антикорупційного бюро затримали Новака. НАБУ спільно з польськими колегами розслідують його дії у 2016—2019 роках. За даними слідства, Новак принаймні три рази отримував хабар. Усі випадки повʼязані з ухваленням рішень про використання коштів міжнародних організацій, які видали у вигляді кредитів (понад €270 мільйонів) на ремонт українських доріг. За розподіл цих коштів злочинна група на чолі з Новаком вимагала хабарі від дорожньо-будівельних компаній.
  • У жовтні Окружний суд у Варшаві продовжив арешт Новаку, якого підозрюють у корупції.