ОП: Президент Молдови Санду приїде в Україну через 10 днів, а візит Макрона очікують у першій половині року

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
ОП: Президент Молдови Санду приїде в Україну через 10 днів, а візит Макрона очікують у першій половині року

Пресслужба Офісу президента України

Офіційний візит новообраного президента Молдови Майї Санду відбудеться 12 січня. Про це повідомив заступник глави Офісу президента, дипломатичний радник президента Ігор Жовква у колонці для «Дзеркала тижня».

«Новий рік почнемо з перезавантаження двосторонніх взаємин із Молдовою — 12 січня відбудеться офіційний візит до України президентки Санду, який стане для неї першим із часу обрання», — написав Жовква.

Також він повідомив, що в Україні у першій половині 2021 року очікують візиту президента Франції Емманюеля Макрона. В ОП сподіваються на «змістовні переговори» та започаткування «низки нових економічних проєктів».

Цього року також очікують візиту в Україну прем’єр-міністра Італії Джузеппе Конте. В ОП зазначають про «тісні дружні взаємини» між ним та Зеленським.

Жовква також повідомив про підготовку до зустрічі Зеленського та прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. «У відносинах із Угорщиною прагнемо вийти на взаємну довіру та підтримку, тому шукатимемо засобів розбудови конструктивного діалогу з чутливих питань. Готуємося до проведення зустрічі лідерів обох держав. Вона має завершитись укладенням нового документа — свого роду взаємовигідної дорожньої карти наших відносин», — зазначив Жовква.

В ОП також ставлять за мету побудувати ефективний діалог із новою адміністрацією США на всіх рівнях, у тому числі на найвищому. За словами Жовкви, на порядку денному залишається офіційний візит Зеленського до США.

У 2021 році також планується проведення Ради президентів України та Литви.

  • 24 грудня Санду склала присягу президента Молдови й офіційно вступила на посаду. Під час інавгурації вона звернулася до громадян кількома мовами, зокрема й українською. Санду ще до присяги анонсувала свій візит в Україну в перші тижні після інавгурації.