В Україну повернули двох жінок і їхніх дітей з табору біженців у Сирії. Зеленський назвав їхнє звільнення «одним із найскладніших завдань»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
В Україну повернули двох жінок і їхніх дітей з табору біженців у Сирії. Зеленський назвав їхнє звільнення «одним із найскладніших завдань»

Telegram / Zelenskiy / Official

Увечері 31 грудня в аеропорт «Бориспіль» прибув літак із дев’ятьма українцями, звільненими із закритого табору для біженців «Родж», розташованого на північному сході Сирії. Президент Володимир Зеленський назвав їхнє звільнення «одним із найскладніших завдань останнього часу».

Двох жінок та семеро їхніх дітей кілька років утримували у жахливих умовах табору. «Для держави це було одним із найскладніших завдань останнього часу — дістати їх звідти. Для цього працювали і наші дипломати, і спецслужби України, і партнерські спецслужби. Це про реальну, а не фейкову спецоперацію», — сказав Зеленський.

За його словами, спочатку на заваді їхнього звільнення стояли інтенсивні бої на території Сирії, а потім діяло суттєве обмеження через пандемію. «Відсутність єдиних центрів влади в регіоні, геополітичні торги, постійні зміни позицій партнерів — усе це ускладнювало роботу», — додав президент.

Зеленський також наголосив, що Україна завжди повертатиме додому всіх своїх громадян, «якими б вони не були і де б не потрапили в біду». «Спочатку — додому, а потім уже розбираємося по суті», — додав він.

«Суспільне» повідомляє, що звільнення громадян було спільною операцією СБУ, головного управління розвідки Міністерства оборони, Служби зовнішньої розвідки та Міністерства закордонних справ. Залучали також партнерські спецслужби, зокрема США та Іраку.

Звільнених українок перевіряли спецслужби на ймовірну причетність до терористичної активності, але такого зв’язку не виявили.

Повернуті жінки за різних обставин приблизно з 2014 —2015 року перебували на території Іраку та Сирії — поїхали за своїми чоловіками або на роботу. Там вони в певний момент опинилися на територіях, підконтрольних «Ісламській державі». Операція з їхнього порятунку тривала два роки.

«Усі, кого нарешті повернули до України, висловили особисте бажання повернутись. Вони потребують спеціальних заходів з адаптації до звичайного життя та допомоги від держави. Це буде їм надано», — додали в Офісі президента.

  • Проте з сирійських таборів звільнили не всіх утримуваних українців. Черкащанку Інну Добровольську та інших жінок з іще одного табору — «Аль-Холь» — поки не відпустили.
  • У «Родж» та «Аль-Холь» переважно утримують удів та дітей бойовиків, що воювали за «Ісламську державу» в Сирії та Іраку. Зараз в «Аль-Холь» залишається 17 українських жінок зі своїми 44 дітьми. Вони просять Україну повернути їх додому та запевняють, що не причетні до злочинів «Ісламської держави». МЗС обіцяло їхнім родичам, що привезе їх в Україну до кінця року.