Віцепремʼєр Резніков: Близько 300 тисяч українців на окупованому Донбасі примусово отримали російські паспорти

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

На окупованій території Донецької і Луганської областей близько 300 тисяч українців пройшли через примусову російську паспортизацію. Про це заявив віцепрем’єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков в інтерв’ю ТСН.

«На сьогодні, по суті, усі громадяни України, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, є заручниками окупаційного режиму. Близько 300 тисяч українців пройшли через примусову російську паспортизацію. Я наразі говорю про окуповані Донеччину з Луганщиною. Щодо Криму — там цифри сягають двох мільйонів», — зазначив Резніков.

У Раді вже почали розробляти законопроєкт про державну політику перехідного періоду.

«Маємо надію, що цей проєкт невдовзі стане законом. І коли ми говоримо про державну політику перехідного періоду, це не тільки перехідне правосуддя, але й багато інших речей. Зокрема, наслідки цієї примусової паспортизації мешканців окупованих територій — як Криму, так і окремих районів Донецької та Луганської областей. Люди змушені брати ті паспорти, тому що вони є заручниками, це їхній спосіб виживання там. Тому засуджувати їх за це ми точно не маємо жодного права», — наголосив Резніков.

За його словами, після деокупації у тих, хто отримав російський паспорт, буде вибір, що з ним робити, і можливість декларувати, що вони від нього відмовляються і визнають тільки українське громадянство.

  • У квітні президент Росії Володимир Путін офіційно спростив видачу російських паспортів українцям, а жителів окупованих районів Донбасу також звільнив від мита.