Територіальну оборону України хочуть створити поза ЗСУ. Бійцям можуть надати право зберігати зброю вдома

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Законопроєкт про територіальну оборону № 4504, який надійшов на ознайомлення до комітету Верховної Ради, передбачає вивід формувань тероборони зі складу Збройних сил і створення окремих легкоброньованих частин.

Про це на пресконференції в Інтерфаксі розповів заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони генерал-майор Сергій Кривонос.

«У нас територіальна оборона зараз як Вавилонська вежа. Усі про неї говорять не один рік, але всі говорять різними мовами, хочуть побудувати, не розуміючи простих речей. Законопроєкт про територіальну оборону розставить всі взаємини — починаючи від президента України і закінчуючи останнім громадянином України», — заявив Кривонос.

Документ передбачає створення окремих військових формувань за територіальною ознакою, чисельність яких затверджуватиме Верховна Рада. Також вводиться новий вид служби — територіальна військова служба. Основне завдання формувань — захист регіонів усередині країни та збереження конституційного порядку на випадок «конфліктних проблем».

Тероборона повинна буде виконувати свої функції за межами бойових дій, вести постійну підготовку в мирний час і мати максимальну швидкість реагування. Для забезпечення останнього пропонується дозволити бійцям тероборони зберігати зброю вдома.

«Говорити, що там будуть танки, БМП, я б не став. Завдання номер один — це володіння стрілецькою зброєю. Вміле, впевнене володіння. І саме ця зброя повинна бути у членів територіальної оборони безпосередньо вдома», — сказав Кривонос, додавши, що в українців на руках легально вже є понад мільйон одиниць зброї.

При цьому на пресконференції спікери наголосили на важливості думки громадськості, волонтерів та організацій при ухваленніі рішень щодо законопроєкту.