За 2020 рік СБУ затримала 11 російських агентів і «накрила» чотири агентурні мережі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Протягом цього року контррозвідка Служби безпеки України припинила діяльність чотирьох агентурних мереж і затримала 11 агентів російських спецслужб, трьох з яких затримали під час спроби здійснити диверсії та теракти на обʼєктах критичної інфраструктури.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Агентурні мережі працювали в Херсонській та Волинській областях. Першою керувала експрацівниця облдержадміністрації, а члени другої збирали інформацію про військові обʼєкти регіону. Ці мережі ліквідовані.

Щодо агентів, то СБУ змогла затримати завербованого ФСБ українця, який намагався передати секретну документацію про ракетний комплекс «Нептун».

Агент ФСБ, який мав підірвати сховище з 3,5 тис. тонн аміаку на території «Сєверодонецького обʼєднання Азот», отримав 10 років вʼязниці. Ще двоє диверсантів отримали по 12 років позбавлення волі за вчинення терактів у Донецькій області за завданням бойовиків «ДНР». Зокрема, затримані всі бойовики групи «Бергмана».

Крім цього, СБУ виявила російську агентуру в органах держвлади та в лавах правоохоронців — серед них колишній генерал-майор СБУ Валерій Шайтанов, якого звинувачують у держзраді, чиновник одного з міністерств та інші посадовці.