Папа Римський провів різдвяну месу в майже порожньому соборі Святого Петра. У посланні згадав про Україну

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Папа Римський провів різдвяну месу в майже порожньому соборі Святого Петра. У посланні згадав про Україну

Vatican News

Папа Римський Франциск провів різдвяну месу в соборі Святого Петра у Ватикані, яка цього року через пандемію коронавірусу відбулася з обмеженою кількістю присутніх. Службу транслювали онлайн. У посланні Папа згадав про війну на сході України. Про це повідомляє Reuters.

На службі, яка відбулася у віддаленій частині базиліки, були присутні менше ніж сотня людей та невелика кількість кардиналів і єпископів. Зазвичай меса проходить у основній частині базиліки, а її відвідує до 10 тисяч осіб, включаючи членів дипломатичного корпусу з майже 200 країн.

Усі, крім понтифіка і невеликого хору, були під час меси у масках.

Месу також розпочали на дві години раніше, ніж зазвичай, щоб встигнути завершити до комендантської години. Площа перед базилікою була порожньою через загальнонаціональний карантин в Італії, під час якого заборонили пересування громадян без особливої необхідності. Усі різдвяні заходи Папи — з 24 грудня до 6 січня — будуть проходити з невеликою кількістю осіб.

Франциск не звертався з центрального балкона базиліки з посланням Urbi et orbi (місту [Риму] і світу) до натовпу на площі, а зачитав його всередині собору. Під час звернення він згадав про Україну. Понтифік наголосив, що діалог — єдиний шлях, що веде до миру і примирення.

«Нехай зміцнить Син Всевишнього прихильність міжнародного співтовариства і залучених країн до продовження режиму припинення вогню в Нагірному Карабасі, а також у східних областях України, і сприяння діалогу, — єдиному шляху, що веде до миру і примирення», — сказав Папа у посланні, яке цитує Vatican News.

Під час меси Папа закликав вірян допомагати нужденним. Він наголосив, що Різдво має змусити всіх замислитися про «нашу несправедливість до стількох наших братів і сестер» замість того, щоб слідувати за «нескінченним бажанням володіти речами» і прагнути ефемерних задоволень.