«Укрнафта» повністю погасила «історичну» податкову заборгованість перед державою

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«Укрнафта» повністю погасила «історичну» податкову заборгованість перед державою

Pixabay

Найбільша нафтовидобувна компанія України «Укрнафта» погасила «історичну» податкову заборгованість перед державою — 28,9 мільярда гривень. Сума включає борг зі сплати ПДВ, податок на прибуток, рентну плату, нараховані штрафи та пеню.

Про це повідомляють пресслужби «Укрнафти» та «Нафтогазу».

Окрім цього, «Укрнафта» заплатила до бюджету інші податки:

  • 3,3 млрд грн;
  • 3,9 млрд грн.

Тобто, загалом компанія заплатила до бюджету 36,1 млрд грн.

Чому це важливо? Між «Нафтогазом» та «Укрнафтою» існував спір про газ, який «Укрнафта» видобувала у 2006—2012 роках. Цей газ уряд зобов’язав продавати «Нафтогазу», а потім населенню, за зниженими цінами. «Укрнафта» через суд домагалася ринкової ціни за проданий тоді газ. Водночас у 2014—2015 роках «Укрнафта» накопичила перед бюджетом мільярдні борги за податками. На ці борги держава нараховувала штрафи та пеню у розмірі 30% річних. Тобто, «Нафтогаз» повинен був заплатити компенсацію «Укрнафті», яка в свою чергу мала борги перед бюджетом.

Аби вирішити цей конфлікт, у 2020 році уряд дав «Нафтогазу» 32,3 млрд грн. Компанія визнала, що це її прибуток і заплатила за нього податок до держбюджету у розмірі 6,4 млрд грн.

Якщо порахувати цей податок та платежі до бюджету від «Укрнафти» (36,1 млрд грн), виходить, що до державного бюджету надійшло 42,5 млрд гривень. Враховуючи, що на врегулювання конфлікту держава витратила 32,3 млрд, її прибуток становить 10,2 млрд гривень.

Також у рамках угоди «Нафтогаз» компенсував «Укрнафті» 15,1 млрд за спірний газ. Окремо газодобувній компанії заплатили 23,5 млрд грн за поставку газу у майбутні роки (це означає, що «Укрнафта» матиме оподатковуваний прибуток у цей період).