МЗС: Іран досі не надав Україні «фінальний» звіт про катастрофу літака МАУ

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
МЗС: Іран досі не надав Україні «фінальний» звіт про катастрофу літака МАУ

isna.ir

Україна досі не отримала звіту іранської влади про причини катастрофи літака «Міжнародних авіаліній України» під Тегераном.

Про це повідомляє «Громадське».

«Ми неодноразово чули від іранської сторони, що звіт готовий, що зараз завершується переклад. Я ці слова чую останні два місяці ледь не щотижня, однак документи відсутні», — заявив заступник міністра закордонних справ Євген Єнін.

Він пояснив, що відповідно до Чиказької конвенції, якщо технічне розслідування не завершується впродовж одного календарного року з моменту катастрофи, іранська сторона зобов’язана оприлюднити проміжний звіт.

«Остаточний звіт з технічного розслідування є тим фінальним документом, на якому надалі базуватиметься як кримінальне розслідування, так і визначення відповідних сум, компенсацій, про які ми ведемо переговори з іранською стороною», — зазначив Єнін.

  • Напередодні повідомлялося, що Іран підготував фінальний технічний звіт про авіакатастрофу літака МАУ під Тегераном та вже передав його країнам, громадяни яких загинули в аварії.
  • 8 січня 2020 року в столиці Ірану після зльоту двома ракетами ППО був збитий пасажирський рейс МАУ PS752. Усі 176 осіб на борту загинули. Через кілька днів Іран визнав, що його війська випадково збили літак. Розвідки США та країн Євросоюзу ще 9 січня повідомляли, що у трагедії винні військові. Українська влада заявила про відповідальність Ірану 11 січня.