Вчені вперше зняли наноспалахи на Сонці. Принаймні вони так вважають

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Дослідники-астрономи можливо вперше в історії зняли наноспалахи на Сонці, які, як вважається, нагрівають сонячну корону до неймовірних температур.

Як повідомляє NASA з посиланням на журнал Nature Astronomy, в якому опубліковане дослідження, вчені змогли зафіксувати не просто факт спалаху, а повний цикл — від яскравого виникнення до вщухання.

Наноспалахи — це крихітні виверження на Сонці, в одну мільярдну частину розміру звичайних сонячних спалахів. Про феномен заговорили ще в 1970 роках, але тоді не було такої техніки, яка б змогла це підтвердити. Гіпотезу, що наноспалахи нагрівають корону зірки, висунув Юджин Паркер, відомий своєю компанією Parker Solar Probe.

Вчені досі гадають, чому зовнішня атмосфера Сонця, або корона, стає неймовірно гарячою, пори те що знаходиться набагато далі від ядра зірки і всі шари під короною на мільйони градусів холодніші. Феномен наноспалахів також незрозумілий.

Вчені поки задоволені тим, що взагалі змогли зняти це процес. «Це надзвичайно важко спостерігати. Теоретично ми знаємо, що нам слід шукати — який відбиток залишить наноспалах. Але знадобився досить потужний телескоп, щоб уперше це побачити», — розповів один з авторів дослідження Шах Бахауддін.