Нацполіція викрила міжнародних шахраїв — організували схему з оборотом у €10 мільйонів щомісяця

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Нацполіція викрила міжнародних шахраїв — організували схему з оборотом у €10 мільйонів щомісяця

Pixabay

Українські правоохоронці разом з колегами з Німеччини викрили злочинців, які організували міжнародну шахрайську схему зі щомісячним оборотом у €8—10 мільйонів. Більшість потерпілих — мешканці Німеччини, Австрії, Швейцарії та Великої Британії.

Про це повідомляє пресслужба МВС.

Шахраї створили сайти, через які купували та продавали банківські метали, валюту і цінні папери. Інвесторам вони обіцяли шалені прибутки від таких операцій. Щоб ввести їх в оману, шахраї підробляли на сайті угоди з купівлі-продажу активів і повідомляли про «зростання» прибутку від вкладених коштів у 100 і більше разів. Коли інвестори подавали заявку на виведення прибутку, від них вимагали комісію — 15% від нього. Після оплати акаунти інвесторів блокувались, а шахраї привласнювали собі їхні кошти.

Українці в цій схемі фактично керували роботою сайтів, виводили кошти та легалізовували їх в Україні (купували нерухомість, машини, інвестували в бізнес). Кошти, які люди вкладали, зараховували на рахунки повʼязаних з шахраями компаній у Британії, Угорщини, Чехії та Естонії.

У квітні цього року правоохоронці Європи припинили роботу кол-центрів (вони «допомагали» інвесторами) у Сербії та Болгарії та затримали 9 осіб.

Силовики 18 грудня провели низку обшуків вдома та в офісах фігурантів і вилучили понад $1 мільйон, документи на офшорні компанії та «чорну» бухгалтерію. Наразі під арештом рухоме та нерухоме майно (автомобілі елітного класу, квартири та будинки) загальною вартістю понад €50 мільйонів.

Провадження відкрили за статтями про шахрайство та відмивання майна, отриманого злочинним шляхом.