Мін’юст США висунув звинувачення третьому підозрюваному в організації теракту над Локербі

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Генеральний прокурор США Вільям Барр повідомив, що Міністерство юстиції висунуло звинувачення третьому підозрюваному у справі про скоєння теракту над британським містом Локербі.

Про це пише The Associated Press.

Барр повідомив про це у 32-у річницю теракту. Звинувачення висунули ймовірному виробнику бомб, які вибухнули на борту літака. Це лівієць на ім’я Абу Агела Масуд Хейр аль-Марімі. У 2017 році органи США отримали копію допиту Масуда, який провели лівійські правоохоронці після падіння режиму Муаммара Каддафі. Масуд працював експертом-вибухотехніком у лівійській розвідці.

Наразі достеменно невідомо, де перебуває Масуд. За даними ЗМІ, він у в’язниці в Лівії, але затриманий він був не через теракт над Локербі. Прокуратура США домагатиметься його екстрадиції до Штатів й участі в судовому процесі.

  • Теракт над шотландським містом Локербі стався 21 грудня 1988 року. Тоді у небі вибухнув літак американської авіакомпанії PanAm. Унаслідок авіакатастрофи загинули 259 осіб, які були на борту літака, і ще 11 людей на землі. Серед загиблих було 190 громадян США.
  • Розслідування встановило, що теракт влаштував режим лівійського диктатора Муаммара Каддафі за допомогою власних спецслужб. Радбез ООН запровадив санкції проти Лівії.
  • У 1999 році Каддафі погодився видати двох підозрюваних у цій справі: Абдельбасета алі Махмеда аль-Меграхі та Ламіна Халіфа Фімаха. Їх судили у Нідерландах, тому що Каддафі просив про суд на нейтральній території. Фімаха визнали невинним, аль-Меграхі отримав довічне ув’язнення. У 2009 році його достроково випустили з в’язниці через тяжку онкологічну хворобу. Він помер через три роки.
  • У 2003 році Лівія офіційно визнала причетність до теракту своїх спецслужб, але не держави загалом. Вона погодилася виплатити по $10 мільйонів родинам усіх загиблих в обмін на скасування економічних санкцій.