Чоловік, який напав на синагогу в німецькому Галле, отримав довічний термін. Він транслював свій теракт в інтернеті

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Чоловік, який напав на синагогу в німецькому Галле, отримав довічний термін. Він транслював свій теракт в інтернеті

Sebastian Willnow / picture alliance via Getty Images

У Німеччині суд засудив до довічного увʼязнення Штефана Баллієта, який у 2019 році вбив двох людей при спробі напасти на синагогу в місті Галле.

Про це пише Der Spiegel.

На судовому процесі Баллієт визнав провину. Він виправдовував свої дії «антисемітськими, расистськими й антифеміністичними теоріями змови». Також злочинець заявив, що вирішив напасти на синагогу, коли дізнався про Брентона Тарранта, який організував і здійснив теракт у новозеландському місті Крайстчерч, забравши життя понад 50 осіб.

9 жовтня 2019 року в Галле біля синагоги Баллієт відкрив стрілянину з автомата, унаслідок чого на місці загинули чоловік і жінка, були поранені ще кілька людей. У цьому ж місті на єврейському кладовищі невідомі кинули гранату. Згодом стало відомо, що стрілець відкрив вогонь і по турецькій закусочній. Він транслював напад в інтернеті.

  • Після стрілянини чоловік намагався втекти на автомобілі, але через ДТП потрапив до лікарні з двома вогнепальними пораненнями в шию, які отримав під час перестрілки з поліцейськими.
  • Пізніше аналітична компанія SITE Intelligence Group виявила на одному з екстремістських сайтів можливий маніфест стрілка, який атакував синагогу в німецькому місті Галле.