СБУ відкрила друге провадження у справі про прослуховування експрем’єра Гончарука

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Служба безпеки України проводить розслідування справи про прослуховування кабінету колишнього премʼєр-міністра Олексія Гончарука, додатково відкрито провадження про втручання в роботу держчиновника.

Про це в СБУ повідомили у відповідь на запит РБК-Україна.

«Слідчими органів безпеки здійснюється досудове розслідування у двох кримінальних провадженнях за ознаками вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 344 (Втручання в діяльність державного діяча) і ч. 3 ст. 359 (Незаконне використання технічних засобів негласного отримання інформації) Кримінального кодексу України», — йдеться у документі.

Водночас інші подробиці справи у СБУ не оприлюднили, пославшись на те, що слідчий (прокурор) не дав дозвіл на розкриття даних про підозрюваних, потерпілих і терміни розслідування зазначених кримінальних проваджень.

  • У січні в мережі опублікували аудіозапис з нібито розмовою Гончарука із заступником голови Національного банку Катериною Рожковою і міністром фінансів Оксаною Маркаровою про курс долара і економічні питання перед зустріччю з президентом Володимиром Зеленським. На аудіозаписі людина з голосом, схожим на голос Гончарука, говорить про те, що у президента дуже примітивне розуміння економічних процесів.
  • 4 березня Верховна Рада звільнила Олексія Гончарука з посади прем’єр-міністра. «За» проголосували 353 народні депутати. З усіх українських премʼєрів Гончарук протримався на посаді найменше — 6 місяців.
  • Президент Володимир Зеленський назвав причиною відставки Олексія Гончарука з посади прем’єр-міністра підірвану довіру суспільства до нього, а не аудіозаписи.