У Нігерії бойовики відпустили з полону понад 300 школярів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Нігерії бойовики відпустили з полону понад 300 школярів

The Washington Post / Contributor

У Нігерії у штаті Катсіна бойовики «Боко Харам» повернули 344 дітей, яких викрали минулого тижня зі школи-інтернату. Про це повідомляє Associated Press.

Дітей доставили у столицю штату, де вони пройдуть медичний огляд та зустрінуться з родинами.

Президент Нігерії Мухаммаду Бухарі у Twitter привітав повернення дітей: «Це величезне полегшення для всієї країни і міжнародної спільноти. Вся країна вдячна губернатору Масару, спецслужбам, військовим і поліції».

Північ Нігерії регулярно страждає від атак «Боко Харам», бойовики якої ведуть війну з 2009 року. Серед жертв бойовиків опинилися тисячі людей, а кілька мільйонів вимушено стали біженцями.

Що сталося?

Одинадцятого грудня приблизно об одинадцятій вечора у штаті Катсіна кілька десятків озброєних осіб на мотоциклах штурмом захопили школу для хлопчиків, в якій проживали 839 дітей. Нападники вступили в перестрілку з охороною школи і вели бій близько години, завдяки чому більшість школярів змогли втекти. Зрештою бойовики змогли зайняти школу, але незабаром відступили під натиском, захопивши в полон дітей.

Безвісти зниклими оголосили понад 300 школярів, утім, деякі з них незабаром повернулися додому. Вони підтвердили, що їхніх однокласників захопили. Відповідальність за це взяли на себе терористи «Боко Харам». Вони заявили, що виступили проти «освіти західної моделі».

За два дні до цього нападу атакували школу в іншій частині штату. Там викрали 20 людей, зокрема й сільського голову.