Спортивний арбітраж у Лозанні відсторонив Росію від участі в міжнародних змаганнях на два роки

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Спортивний арбітражний суд у Лозанні (CAS) затвердив санкції Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) проти Росії — російським спортсменам заборонили виступати на Олімпіадах і чемпіонатах світу під національним прапором до 16 грудня 2022 року.

Відповідне рішення суд ухвалив 17 грудня.

Згідно з ухвалою CAS, російські атлети зможуть їздити на змагання тільки як нейтральні спортсмени, а Росія протягом найближчих двох років позбавлена права проводити чемпіонати світу, Олімпіади та Паралімпійські ігри.

Водночас Російське антидопінгове агентство має компенсувати WADA $1,23 мільйона за витрати на проведення розслідування.

Також зазначається, що російських посадовців і членів Олімпійського комітету Росії відсторонили від відвідування Олімпіад на два роки.

  • WADA своїм рішення у грудні 2019 року відсторонила Росію від участі у спортивних змаганнях на чотири роки й оштрафувала країну на приблизно $5 мільйонів через маніпуляції з даними та намагання приховати системне вживання допінгу російськими спортсменами. Такого висновку у WADA дійшли після того, як перевірили дані з 2 262 проб із лабораторії РУСАДА. З них 578 зразків, узятих у 298 спортсменів, стали пріоритетними для розслідування.
  • У 2018 році у Швейцарії затримали двох російських хакерів, які планували атаку на WADA.
  • З листопада 2015 року Російське антидопінгове агентство протягом трьох років було позбавлене акредитації після інформації про вживання допінгу російськими спортсменами.
  • У найближчі два роки в Росії заплановані пʼять чемпіонатів світу: зі скелелазіння (2021), з волейболу, стрілецького спорту, спортивної боротьби і плавання на короткій воді (2022). Також РФ подала заявку на проведення Чемпіонату світу зі сноуборду і фристайлу у 2025 році.