Лувр продав за €80 тисяч можливість бути присутнім на щорічному огляді «Мони Лізи»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Лувр продав за €80 тисяч можливість бути присутнім на щорічному огляді «Мони Лізи»

Christie's

Музей Лувр продав на аукціоні за €80 тисяч можливість бути присутнім на щорічному огляді «Мони Лізи». Раніше до цього процесу не допускали відвідувачів. Про це йдеться у пресрелізі аукціонного дому Christieʼs, а деталі розповідає CNN.

Щороку «Мону Лізу» знімають зі стіни і на мить виймають скло. Картина намальована на дуже тонкій дощечці з тополі, і є загроза, що з часом вона може тріснути, тому працівники музею раз на рік перевіряють її стан. У власника лота тепер є можливість бути присутнім на цьому огляді два роки поспіль.

Лувр використає виручку від аукціону, щоб зробити музей «доступним для всіх». У планах створити Лувр-студію — це простір, присвячений художньому і культурному навчанню.

«Цей період пандемії, який вражає в першу чергу найменш захищені верстви суспільства, робить цей проєкт ще більш необхідним», — сказав гендиректор музею Жан-Люк Мартінес.

Окрім можливості бути присутнім на огляді «Мони Лізи», музей продав приватну екскурсію по музею з Жан-Люком Мартінесом (€38 тисяч), нічну екскурсію по музею при світлі ліхтарів (€38 тисяч) та відвідування симфонічного концерту в одному із залів музею (€42 тисячі).

Лувр — найбільший і найпопулярніший художній музей в світі. Щорічно його відвідує приблизно 10 мільйонів туристів. Але, як і багато установ, у цьому році йому довелося закрити свої двері для публіки на кілька місяців через пандемію.