Сенат США затвердив Джулі Фішер на посаді посла в Білорусі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Сенат Конгресу США одноголосним рішенням затвердив кандидатуру дипломата Джулі Фішер на посаду нового американського посла в Білорусі. Посада була вакантною 12 років.

Про це оголосив сенатор Пет Робертс, повідомляє TUT.BY з посиланням на трансляцію засідання Сенату.

Фішер зараз є заступницею помічника держсекретаря у Західній Європі та Європейському Союзі. Раніше вона була заступницею глави місії США в НАТО, керівницею апарату заступника держсекретаря з питань управління і ресурсів, а також директоркою операційного центру Держдепу. Фішер також була радницею у посольствах США у Тбілісі, Києві та Москві.

Її кандидатуру на цю посаду у квітні цього року висунув президент Дональд Трамп. Коли Фішер поїде до Мінську — поки невідомо.

  • Від 2008 року в Білорусі не було американського посла. Відносини країн погіршилися у 2000-х, і США ввели санкції. У березні 2008 року Білорусь відкликала свого представника у Вашингтоні, а штат посольства США в Мінську був скорочений з 35 до 5 осіб. Останнім послом США в Білорусі була Карен Стюарт. Зараз посольство в Мінську очолює Дженіфер Мур — тимчасова повірена у справах США.
  • У вересні 2019 року США та Білорусь заявили про обмін послами. Тоді вперше за 25 років у Білорусь з візитом прибув держсекретар США.
  • У липні 2020 року Олександра Лукашенко вперше з 2008 року призначив посла у США — ним став заступник міністра закордонних справ Олег Кравченко.