Розробники Cyberpunk 2077 втратили близько мільярда доларів через недоробленість гри. Обіцяють усе виправити до лютого

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Розробники Cyberpunk 2077 втратили близько мільярда доларів через недоробленість гри. Обіцяють усе виправити до лютого

CD PROJEKT

Після виходу довгоочікуваної Cyberpunk 2077 акції її розробників — польської компанії CD Projekt, що випустила славетну серію Witcher — суттєво впали. Компанія вже втратила майже мільярд доларів через забагованість гри — вона настільки недороблена, що можна побачити, як статевий орган вашого персонажа пробиває текстури одягу та висувається назовні.

Як повідомляє Forbes, 14 грудня акції CD Projekt впали на 17%, що позбавило засновника Марчина Івінського статусу мільярдера. Проте до кінця дня падіння скоротилося до 7%, і власник 13% акцій компанії все ж повернувся до свого золотого статусу.

Cyberpunk 2077 став справжнім випробуванням для власників не надпотужних комп’ютерів і консолей попереднього покоління. Зокрема, ігровий процес на Playstation 4 і Xbox One описують як перегляд Netflix через старий телефонний модем.

Найгірше лише попереду, оскільки Sony стоїть на порозі повернення грошей за мільйони попередніх замовлень гри для своєї платформи Playstation 4 (Playstation 5, де Cyberpunk 2077 поводиться значно краще, наразі знайти вкрай складно). Акціонерам CD Projekt залишається чекати, скільки грошей втратить компанія на поверненні замовлень.

Всього за пару днів CD Projekt перетворилася з найбільш хваленої студії на найбільш ненависну, пише Bloomberg. Аналітики переконані, що швидкість виправлення багів гратиме для розробників найважливішу роль у відновленні репутації та поверненні втрачених коштів.

Станом на сьогодні 34% акцій, якими володіють троє засновників CD Projekt, оцінюють у $3 мільярди.

Як зазначає The Daily Beast, загальний антикапіталістичний посил гри та її змальовування похмурого майбутнього під владою жорстоких корпорацій тощо гостро контрастують із повідомленнями співробітників студії про місяці наднормової праці шість днів на тиждень.

Видання звертає увагу на таку опцію в налаштуваннях зовнішності персонажа, як вибір набору статевих органів, зокрема довжини пеніса. Це призвело до того, що він пробиває текстури штанів і висовується назовні.

Така особливість викликала переполох серед стримерів, які побоюються, що раптова поява оголеного персонажа може призвести до санкцій з боку платформи, на якій ведеться трансляція. Зокрема, так трапилося з популярним стримером PewDiePie, якому довелося терміново перезапустити гру через випадкову демонстрацію оголеного героя.

Зазначається, що загальна недоробленість гри — провина не лише CD Projekt, яка тричі відкладала реліз. Свою частку відповідальності за вихід сирого продукту несуть також фанати — після останнього переносу випуску з листопада на грудень розробникам почали погрожувати вбивством.

Патчі наразі не вирішують усіх проблем — гра продовжує вилітати навіть з виправленнями. Серед цікавих глюків називають раптове зникнення персонажей і машин, застрягання ворогів у стелі тощо. Також є проблеми з механікою та скриптами, що унеможливлює ігровий процес.

CD Projekt обіцяє вирішити найбільш серйозні проблеми Cyberpunk 2077 до лютого 2021 року.