Bihus.Info: Держава виплатила поодинокі компенсації за смерть лікарів від COVID-19, а в певних випадках судиться

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Грошові компенсації від Фонду соціального страхування (ФСС) отримали лише кілька десятків сімей, які втратили рідних-медпрацівників через коронавірус. Більшість або чекають на обіцяні компенсації від держави, або судяться за них.

Про це повідомляють журналісти-розслідувачі Bihus.Info.

Станом на 12 листопада відомо про 236 медиків, які померли від COVID-19 і заразилися ним на роботі. Ще в червні цього року на компенсацію за смерть лікарів було виділено 233 млн гривень, але повні виплати у 1,57 млн гривень на сьогодні отримали тільки члени 21 родини. Ще 22 сімʼї отримали по 210 тисяч гривень за померлих медиків, інші ж чекають.

Спеціальна комісія, яка розслідує смерть медпрацівників, встигла розглянути тільки 112 летальних випадків і лише у 34 випадках визнала факт зараження лікаря на роботі.

Журналісти наводять низку прикладів, коли родичам померлих лікарів треба доводити зараження їх члена сімʼї на роботі або судитися із ФСС за виплату.

Один з таких випадків — черкаський хірург Олег Гайда помер 30 червня від ускладнень, спричинених коронавірусом. У його справі дві комісії підтвердили, що він заразився на роботі, але ФСС оскаржує рішення через суд. При цьому Гайда всього на два тижні пережив свого рідного брата Івана — керівника військового госпіталю у Львові, який також помер від COVID-19. У суді з ФСС веде боротьбу син Гайди.

Подібний випадок був і у Миколаєві — там померла сімейна лікарка Галина Колянчікова, а члени комісії визнали її смерть не повʼязаною із професійною діяльністю і відмовили сімʼї у компенсації. Після розголосу Управління Держпраці провело повторне розслідування зі зміною всіх членів комісії і смерть лікаря визнали повʼязаною з профдіяльністю.

Серед жертв коронавірусу і лікар Іван Венжинович, фотографію з яким використовували по всій Україні для соцреклами «Дякую». Венжинович помер 30 вересня, а його сімʼя так і не отримала компенсації. Дружині відмовили тому, що ПЛР-тест її чоловіка показав негативний результат, хоча симптоми говорили про зворотне. МОЗ оновив протокол виявлення хвороби вже після смерті Венжиновича.

При цьому держава не забезпечила лікарів засобами індивідуального захисту. Частину масок і рукавичок вони були змушені закуповувати самі, а те, що давала держава, швидко закінчувалося.

У той же час міністр охорони здоровʼя Максим Степанов запевняє, що лікарі України забезпечені усім необхідним.