Міжнародні розслідувачі назвали імена співробітників ФСБ, які отруїли Навального, а раніше ледь не вбили його дружину

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Міжнародні розслідувачі назвали імена співробітників ФСБ, які отруїли Навального, а раніше ледь не вбили його дружину

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Розслідувачі встановили імена та звання співробітників ФСБ, які отруїли російського опозиціонера Олексія Навального «Новачком». Отруєння в Томську було вже другою спробою, за два місяці до цього ті ж ФСБшники вчинили замах на опозиціонера в Калінінграді і ледь не вбили його дружину Юлію.

Про це йдеться у спільному розслідуванні The Insider, Bellingcat і CNN за участю Der Spiegel.

Як саме отруїли Навального? Достеменно невідомо, проте найбільш ймовірною є версія, що отруту нанесли на спідню білизну, яку опозиціонер здавав у хімчистку: речі з хімчистки готелю принесли саме в той момент, коли Навальний ходив купатися на річку.

Розслідувачі встановили особи 15 чоловік з Інституту криміналістики ФСБ, які повʼязані з операціями отруєння, і щонайменше 8 з них брали участь у замаху на вбивство Навального. Учасники злочинної групи мають різний бекграунд — у когось медична освіта, хтось робив карʼєру в армії, хтось у спецназі ФСБ, є і фахівці з хімічної зброї.

  • Станіслав Макшаков. Полковник, військовий учений, який раніше працював у Державному інституті технології органічного синтезу в закритому військовому містечку. До 2017 року цей військовий інститут розробляв нові форми хімічної зброї, зокрема нервово-паралітичних агентів типу «Новачок».
  • Олег Таякін («Тарасов»). Старший член групи з отруєння Навального, зазвичай координує дії інших офіцерів. До приходу в Інститут криміналістики ФСБ працював лікарем.
  • Олексій Александров («Фролов»). У 2006 році закінчив медичний інститут у Москві і працював лікарем швидкої допомоги, а потім військовим лікарем, почав служити у ФСБ в 2013 році. Його назвали ключовим оперативником, причетним до двох спроб отруєння.

Олексій Александров («Фролов»).

Bellingcat

  • Іван Осипов («Спиридонов»). Лікар. У 2012 році видалився із соцмереж — ймовірно, тоді й розпочав співпрацю з ФСБ.
  • Костянтин Кудрявцев («Соколов»). До початку роботи в Інституті криміналістики ФСБ закінчив Російську академію військового хіміко-біологічного захисту.
  • Олексій Кривощоков. До приходу в ФСБ у 2008 році служив в Міністерстві оборони.
  • Михайло Швець («Степанов»). Офіційно прописаний за адресою Центру спеціальних операцій ФСБ.
  • Володимир Паняєв. До приходу в Інститут криміналістики ФСБ працював у прикордонній службі ФСБ. Жив в одному будинку з Олексієм Навальним. Після отруєння змінив реєстрацію на адресу штабу-квартири ФСБ.

Журналісти зʼясували, що за Навальним стежили з 2017 року — коли він оголосив про плани брати участь у президентських виборах 2018 року. Тоді опозиціонер 20 разів їздив за межі Москви, а ФСБшники стежили за ним майже у кожній поїздці — окрім тих, в яких він не ночував.

Після того, як ЦВК в грудні 2017 року відмовила Навальному в реєстрації на президентські вибори, стеження на час припинилось. У 2018 році за ним у поїздках не стежили, у 2019 році — один раз у лютому. У 2020 році «полювання» на Навального відновилося на повну силу.

2 липня 2020 року Александров («Фролов»), Швець і Паняєв купили квитки в Калінінград. 3 липня Навальний з дружиною вилетіли в Калінінград, щоб провести пʼятиденну відпустку. На четвертий день поїздки Юлія несподівано відчула себе погано. Це назвали невдалим отруєнням Навального.

Сам опозиціонер вже прокоментував це розслідування й заявив, що приєднався до нього разом зі своїм Фондом боротьби з корупцією місяць тому. Вони перевірили всі факти й опозиціонер переконаний у їх правдивості.

Навальний також упевнений, що наказ про його вбивство віддав особисто Володимир Путін. Причиною став намір опозиціонера балотуватися в президенти Росії, про який він оголосив у грудні 2016 року. Підтвердженням цьому, за словами Навального, є той факт, що група отруйників почала їздити за ним тільки після цієї заяви.