Посли Ізраїлю і Великої Британії вимагають розслідувати інцидент з ханукією в Києві. Голова МЗС відреагував

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон і британський посол Мелінда Сімонс засудили вчинок вандала, який 10 грудня перевернув ханукію в центрі Києва, та вимагають розслідувати інцидент.

Ліон закликав українських чиновників засудити акт антисемітизму, а Сімонс закликала розслідувати розпалювання расової ненависті.

На ситуацію відреагував міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

«Я рішуче засуджую зухвалий напад на єврейську ханукію в четвер у Києві [...]. Справа вже передана до суду, і я переконаний, що справедливість буде досягнута. В Україні немає місця антисемітизму», — написав Кулеба в Twitter, додавши, що проти чоловіка порушено кримінальну справу за статтею про хуліганство і його особу вже встановлено.

Що сталося?

Десятого грудня в Києві на Контрактовій площі чоловік перевернув встановлену ханукію і вигукнув: «Українці, ми сила, ж*дам — могила». Весь процес знімався на смартфон. Чоловік пояснив свій вчинок «боротьбою з чужинцями, які займаються узурпацією влади, окупацією територій та геноцидом».

Обʼєднана єврейська громада України пізніше повідомила, що на записі був житель Києва Андрій Рачок. Він сам публікував відео на свій сторінці в Facebook.

  • 14 жовтня в честь Дня захисників України в Києві пройшов марш ветеранів, який організували «Національний корпус», «Правий сектор» і «Свобода». Учасники закінчили марш біля Офісу президента і розгорнули банер про «єврейський клан». Поліція почала розслідування.
  • У грудні минулого року МЗС відновив на посаді скандального ексконсула України в Німеччині, якого звільнили за антисемітизм.