У США розшифрували друге послання маніяка Зодіака 50-річної давності. Однак так і не дізналися його ім’я

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Команда із трьох криптографів-любителів змогла розшифрувати друге послання відомого американського маніяка Зодіака під назвою «шифр 340».

Про це пише видання San Francisco Chronicle, куди вбивця надіслав це послання ще в 1969 році.

Розшифрувати послання зуміли троє любителів: розробник з Вірджинії Девід Оранчак, бельгійський програміст Ярл Ван Ейке і математик з Австралії Сем Блейк. Оранчак працює над розшифровкою послань Зодіака вже 15 років і навіть не сподівався, що йому це вдасться.

Однак із послання так і не вдалося з’ясувати справжнє ім’я маніяка. У цьому посланні він написав: «Сподіваюся, вам дуже подобаються намагання мене зловити. Це був не я на ТБ-шоу, де порушувалось питання про мене. Я не боюся газової камери, тому що вона скоріше відправить мене в рай. Тому що тепер у мене досить рабів, які працюють на мене, а в інших немає нічого, коли вони добираються до раю — тому вони і бояться смерті. Я не боюся, тому що знаю: моє нове життя буде легким після райської смерті».

San Francisco Chronicle

Це одне із чотирьох послань Зодіака, які були відправлені місцевим газетам. Одне з них розшифрувала подружня пара ще в 1969 році. У тому посланні маніяк зазначав, що вбиває людей, тому що «це весело». Два інших послання досі не розшифровані, хоча сам Зодіак писав поліції, що розшифрувавши його листи, вони зможуть дізнатися, хто він. Але сам Оранчак зазначає, що навряд чи ці послання можна буде розшифрувати через дуже малу кількість знаків у них, а тому варіантів правильної розшифровки може бути тисячі.

  • Зодіак — це американський серійний убивця, який діяв у штаті Каліфорнія, на околицях міста Сан-Франциско у 1960—1970-х роках. Точна кількість його жертв невідома — сам він стверджував, що їх майже 40 людей, але поліція повʼязує з ним напади лише на сімох людей, двоє з них вижили.
  • Правоохоронці так і не змогли спіймати злочинця або хоча б дізнатися його справжнє ім’я. Сам же Зодіак часто листувався з поліцією та місцевими ЗМІ і прислав їм кілька зашифрованих послань. Проблемою його пошуку було те, що жертви давали абсолютно різні покази. Основним підозрюваним у цій справі був американець Артур Лі Аллен, якого затримали і засудили за розбещення неповнолітніх, однак суперечки щодо того, чи дійсно він був Зодіаком, точаться і досі, хоча сам Аллен помер у 1992 році. Частина доказів підтверджують його винуватість, зокрема покази свідків та процедура упізнання, але експертизи почерків та ДНК навпаки — заперечують його причетність.