Двох українців повернули додому з Іраку після трьох років полону. Звільнення координував Зеленський

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В Україну після трьох років полону в Іраку (з липня 2017 року) повернули Євгена Фоменкова та Олександра Санпітера.

Як повідомляє Офіс президента, над поверненням українців працювали фахівці ОП, Міністерства закордонних справ та інших структур, а президент Володимир Зеленський особисто курирував процес.

«Вітаю Олександра та Євгена вдома. Вітаю їхні сім’ї — нарешті вони зможуть зустріти Різдво разом. Хочу, щоб кожен українець знав: ми пам’ятаємо про всіх, хто незаконно утримується в інших країнах. І ми робимо все можливе, щоб вони швидше повернулися на Батьківщину», — заявив Зеленський.

У 2019-му ветеран батальйону «Донбас» Євген Шевченко в блозі «Цензор.НЕТ» писав, що Санпітера і Фоменкова викрали курди в серпні 2017 року. За його словами, їх вивезли з готелю міста Сулейманія й утримували на військовій базі поблизу міста Кіркук за аферу з продажем озброєння. Шевченко стверджує, що курди домовилися з чиновниками Харківської митниці про придбання зброї і зробили передоплату в $1 мільйон. Санпітер і Фоменков були направлені до Іраку як гарантія отримання зброї, але один із чиновників «кинув» курдів, після чого українців взяли в полон.