Міськрада Харкова обрала головуючого. Він вестиме сесію замість Кернеса

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Міськрада Харкова обрала головуючого. Він вестиме сесію замість Кернеса

Марієнко Андрій / УНІАН

Харківська міська рада обрала головуючого, який вестиме сесію через відсутність міського голови Геннадія Кернеса.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

За пропозицією депутатів від «Блоку Кернеса — Успішний Харків» головуючим обрали Олександра Новака, який був секретарем міськради попередніх скликань. За Новака проголосували 48 депутатів.

Голова Харківської міської виборчої комісії Ольга Мозгова поставила це питання на голосування, посилаючись на норму регламенту, ухвалену депутатами попередньої міськради на останній сесії. Вона передбачає обрання головуючого для ведення першої сесії, якщо міський голова відсутній на ній з поважних причин.

Агентство зазначає, що обранню головуючого намагалася завадити частина депутатів. Зокрема, представник ОПзЖ Анатолій Родзинський стверджував, що Мозгова не має права ставити це питання на голосування. Він також заявив, що необхідно обирати для ведення сесії не головуючого, а президію. Після цього депутати від різних фракцій заблокували трибуну. Попри це, Мозгова все-таки поставила питання на голосування, і з другої спроби головуючого обрали.

Крім того, на цьому засіданні Кернес знову отримав повноваження харківського міського голови, не будучи присутнім на сесії. Як пише місцеве видання Status Quo ,Мозгова зазначила, що мер, обраний громадянами вперше, повинен складати відповідну присягу. Однак Кернес вже присягав у листопаді 2010 року. «У зв’язку з цим він отримує повноваження міського голови з цього моменту» – зауважила Мозгова.

  • Напередодні близький друг мера Харкова Геннадія Кернеса бізнесмен Павло Фукс повідомив, що той повернеться в місто 30 грудня.
  • 3 листопада в анонімних Telegram-каналах почали зʼявлятися повідомлення про смерть Кернеса. Однак їх швидко спростували як в міській раді, так і його близький друг бізнесмен Павло Фукс. Раніше ЗМІ писали, що у Кернеса через коронавірус загострилися проблеми, повʼязані з наслідками поранення у 2014 році. Унаслідок замаху здоровʼя Кернеса погіршилося — йому пошкодили хребет, спинний мозок, печінку і одну з легень. Після цього він почав пересуватися на інвалідному візку.