Україна подала першу частину заявки на отримання вакцини від коронавірусу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Україна подала першу частину заявки на отримання вакцини від коронавірусу

health.mil

Україна подала першу частину заявки на отримання вакцини від коронавірусу в рамках світової ініціативи COVAX.

Про це повідомляє Центр громадського здоровʼя Міністерства охорони здоровʼя (ЦГЗ).

Заявка стосується 8 мільйонів доз вакцини. Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) сформувала критерії для визначення пріоритетних груп людей, які першими отримають вакцину. На основі цих рекомендацій визначили 12 пріоритетних груп — 21 мільйон людей, або 50% населення України. До них входять працівники сфери охорони здоров’я, військові, освітяни, люди похилого віку й особи, які проживають у соцзакладах, люди із супутніми захворюваннями тощо.

Паралельно ЦГЗ провів консультації з Державним експертним центром, Держлікслужбою, операторами авіасполучення, держпідприємством «Укрвакцина», з фармацевтичними підприємствами та власниками складських приміщень.

«Центр зібрав інформацію щодо потужностей і логістичної спроможності держави, які необхідні не лише для заявки до COVAX, але й для розуміння наявних можливостей країни», — йдеться в повідомленні.

Також провели аудит холодильного обладнання. «Центр зібрав інформацію на всіх рівнях — від районного до обласного, і сформував спільну базу даних щодо наявного холодильного обладнання в Україні», — зазначили в ЦГЗ. Другу частину заявки до COVAX подадуть 14 грудня.

  • Україна звернулась до США з проханням розглянути її як потенційного пріоритетного кандидата на отримання вакцин у «режимі тестування та використання в надзвичайних ситуаціях».
  • 12 листопада головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що Україна отримає максимум 8,5 мільйона доз вакцини від коронавірусу. Він також говорив, що цього вистачить на 20% населення.