Еверест після землетрусу став трохи вищим. Непал і Китай провели спільне дослідження нових розмірів гори

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Еверест після землетрусу став трохи вищим. Непал і Китай провели спільне дослідження нових розмірів гори

Royal Geographical Society / Contributor

Після понад десятиріччя дискусій Непал і Китай нарешті остаточно домовилися щодо висоти найбільшої у світі гори Еверест, що стоїть на кордоні між цими державами. Відсьогодні офіційна висота складає 8 848,86 метра, що майже на метр вище, ніж вважали раніше.

Про це повідомляє CNN.

Домовленість між Непалом і Китаєм кладе край довготривалим чварам щодо точних розмірів гори, яку в одній країні називають Саґарматха, а в іншій — Чомолунма або Чжумуланма. Уряди обох країн, а також багатьох інших, пропонували різні оцінки висоти.

У 2005 році Китай виміряв 8 844 метри, проте Непал не прийняв цей результат, бо дослідження проводилося без його участі. Уряд продовжив використовувати індійські заміри середини ХХ століття — 8 848 метрів.

У 2015 році в кількох наукових дослідженнях припустили, що висота гори могла дещо змінитися після землетрусу в Непалі з магнітудою 7,8 бала. Через два роки непальський уряд нарешті здійснив давній задум і розпочав перезамірювання гори.

Торік до Непалу навідався президент Китаю Сі Цзіньпін і домовився вимірювати Еверест спільними зусиллями. Він назвав гору «одвічним символом дружби між Непалом і Китаєм». Після цього китайські дослідники почали вимірювати Еверест з боку Тибету, і обидві сторони взялися за спільний аналіз даних.

Нову висоту розрахували за допомогою комбінації геодезичних даних, отриманих з трьох приладів: нівеліра, гравіметра та GPS. Команда встановила прийомники сигналу на кожну станцію та виміряла час, за який вони отримали сигнали від супутників, а потім конвертували ці показники у висоту.