Загадкову хворобу в Індії, від якої вже померла одна людина, могли спричинити отруйні хімікати

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Загадкову хворобу в Індії, від якої вже померла одна людина, могли спричинити отруйні хімікати

William Lee-Wright / Flickr

В Індії розслідують появу невідомої хвороби, що днями призвела до смерті однієї людини та госпіталізації ще 400 на півдні країни.Припускають, що на здоров’я людей могли вплинути органохлориди, що містилися в засобі проти комах.

Про це повідомляє Reuters.

У штаті Андхра-Прадеш кілька сотень дітей госпіталізували з широким спектром симптомів — від запаморочення й втрати свідомості до головного болю та блювоти. Тести не виявили коронавірусу.

За інформацією депутата парламенту Індії Нарасімха Рао, найбільш ймовірно, що постраждалі отруїлися органохлодирними сполуками — про це говорять урядові експерти. Цю ж версію розглядають серед інших і в керівництві штату Андхра-Прадеш.

Як повідомила голова охорони здоров’я штату Гіта Прасадані, за останню добу не надходило інформації про нові випадки незрозумілої хвороби.

Органохлориди заборонили в більшості країн після того, як дослідження виявили їхній зв’язок з онкологічними захворюваннями та іншими негативними наслідками для здоров’я. До того ж вони зберігаються в довкіллі протягом років і відкладаються в жировій тканині людей і тварин.

Наразі незрозуміло, як саме органохлориди використовують в Індії, проте стало відомо, що вони входять до складу інсектицидів, що використовують проти москітів.

Навіть при короткотривалому контакті з організмом цей хімікат викликає судоми, головний біль, втрату свідомості, нудоту, блювоту, тремор, м’язову слабкість, запаморочення, нечіткість мови, слиновиділення тощо.

  • У травні на заводі у штаті Андхра-Прадеш стався витік токсичного газу, внаслідок чого загинули щонайменше 11 осіб, а сотні були госпіталізовані. Аварія сталась на заводі LG Polymers, який відкрився після карантину. Робітники помітили розрив цистерни, з якої витікав токсичний газ стирен.