Збитки на мільйони доларів. СБУ розкрила деталі обшуків в «Укроборонпромі» та «Укрспецекспорті»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Збитки на мільйони доларів. СБУ розкрила деталі обшуків в «Укроборонпромі» та «Укрспецекспорті»

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Служба безпеки України з серпня поточного року розслідує державну зраду, яку, можливо, вчинили чиновники «Укроборонпрому» та «Укрспецекспорту». Імовірно, вони нашкодили державним інтересам у сфері оборонних контрактів, зокрема з Пакистаном.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

У рамках одного з епізодів справи аналізували статтю видання «Цензор.Нет», де автор пише, що Україна втратила стратегічні контракти з Пакистаном, тому що посадовці «Укроборонпрому» та «Укрспецекспорту» залучили до контракту іноземну компанію з поганою репутацією, яка з ними повʼязана.

Під час слідства зʼясувалось, що український спецекспортер справді залучив до співробітництва з Пакистаном компанію R. Попри те, що у цієї компанії негативний імідж на ринку торгівлі зброєю, її залучили як до чинних контрактів, так і до передконтрактних переговорів.

У статті «Цензор.Нет» йшлося, що українська сторона фактично передала угоду компанії-посереднику Raviana Pakistan Private Limited.

Шкода, яку завдали посадовці державних підприємств і компанія R, полягає у тому, що вони знизили співробітництво України в оборонній сфері.

В СБУ наголосили, що посадовці «Укроборонпрому», «Укрспецекспорту» та компанії R, які займались контрактами, є повʼязаними особами, адже в минулому працювали у цій компанії.

У спецслужбі додали, що через залучення компанії R фактично зірвалось укладення низки стратегічних контрактів, а також зʼявились умови для виходу на ринок озброєння товарів країн-конкурентів замість українських.

При цьому окремі посадовці «Укроборонпрому» і «Укрспецекспорту» свідомо приховували та ігнорували листи державних іноземних компаній, які говорили про негативну репутацію компанії R і недоцільність співпраці з нею. А командування сухопутних військ іноземного замовника у 2020 році взагалі включило компанію R до «чорного» списку.

В СБУ зазначають, що представникам цієї компанії передавали службову інформацію. Зокрема, комерційну таємницю щодо співробітництва в оборонній сфері України та Пакистану, умови можливих контрактів і переговорів.

«Водночас цим має намір скористатися РФ, що своєю чергою створює загрозу національній безпеці України», — пояснили в СБУ.

  • 3 грудня СБУ провела обшуки в державному концерні «Укроборонпром» та компанії «Укрспецекспорт». Посадовці спецекспортеру під час обшуків ховали документи, носії інформації та блокували приміщення. Тоді СБУ заявила, що підозрює посадовців у держзраді та збитках на $100 мільйонів.