Швеція покінчила з експериментами й готується до жорсткого карантину

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Після різкого стрибка захворюваності на коронавірус у Швеції уряд покінчив з добровільними заходами та вирішив запровадити суворіші обмеження. Зиму в країні зустрічатимуть із забороною масових гулянь, обмеженнями на продаж спиртного та закриттям шкіл.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Обмеження, запроваджені ще в листопаді, покінчили з дебатами про шведську модель врегулювання коронавірусної кризи між прибічниками та противниками локдауну.

У США досвід Швеції хвалили за користь для економіки та повагу до основоположних свобод. Позитивні сторони шведської моделі відзначали навіть деякі функціонери ВООЗ. Критики ж назвали її небезпечною грою з людськими життями.

Коли пандемія коронавірусу потрясла Європу в березні, Швеція виділилась на загальному фоні запровадженням добровільних обмежень, за яких економіка та громадське життя майже не зазнали змін. Проте восени кількість смертей сягнула позначки 700 випадків на мільйон населення, а лікарні заповнилися вщерть, і уряд був вимушений переглянути свою стратегію боротьби з інфекцією.

В емоційному посланні до народу 22 листопада прем’єр-міністр Стефан Левен закликав шведів згорнути будь-яку не критично важливу активність й оголосив заборону на зібрання для восьми та більше людей. Потім оголосили закриття розважальних закладів та шкіл.

Лікарі від самого початку не поділяли оптимізму уряду, і тепер зазначають, що не можуть зрозуміти, чому керівництво одразу не вжило всіх можливих заходів, щоб запобігти наступній хвилі коронавірусу.

Минулого тижня кількість смертей від інфекції сягнула 7 тисяч випадків, у той час як у сусідніх Данії, Фінляндії та Норвегії померлих сукупно трохи більше ніж півтори тисячі. Внаслідок такого сплеску Швеція вперше після Другої світової війни закрила кордони.

Старший епідеміолог країни Андерс Тенгелл, який визнав свою помилку стосовно добровільних обмежень, продовжує закликати не носити маски, в той час як Європейський центр з профілактики та контролю захворюваності, чий офіс розташований у Стокгольмі, навпаки переконує захищати органи дихання.

Раніше Тенгелл був переконаний, що шведи напрацюють колективний імунітет до коронавірусу, оскільки розробка вакцини затягнеться, проте вже в листопаді визнав, що помилявся.

Попри м’які обмеження Швеція також не зробила нічого для забезпечення населення в разі виходу вірусу з-під контролю й не надала підтримки для бізнесу. Науковці визнають, що інші країни впоралися з подоланням наслідків пандемії краще.