У Росії порушили кримінальну справу через «стрілянину на кордоні» з Україною

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Росії порушили кримінальну справу через «напад на прикордонний загін», який, за даними ФСБ, стався на кордоні з Україною 3 грудня.

Про це повідомили у пресслужбі Слідчого комітету РФ.

За даними слідства, у відповідь на вимогу командира прикордонного наряду зупинитися порушники відкрили вогонь у прикордонників.

«Щоб захистити життя підлеглих, командир наряду ухвалив рішення відкрити у відповідь вогонь. У результаті перестрілки одного з порушників ліквідовано», — йдеться у повідомленні.

Також у Слідчому комітеті зазначили, що у вбитого чоловіка виявили автомат, магазин із патронами, рацію та прилад нічного бачення, які «вилучили як речові докази».

Водночас у СК РФ заявили, що двоє інших порушників «імовірно залишили територію Російської Федерації шляхом перетину кордону на територію України», наразі їх розшукують.

Зауважимо, за даними «Радіо Свобода», яке посилається на власні джерела у правоохоронних органах, вбитим є громадянин України, росіянин за національністю, житель Сумської області Голубєв Євген Володимирович (01.03.1993 р.н.), який був фігурантом кількох кримінальних справ, обвинувачувався у хуліганстві та в розбої. Чоловік часто їздив до Бєлгородської області до друзів та організовував там вечірки на озерах «для своїх», які полюбляють рибалити.

На думку джерела, Голубєв став «випадковою жертвою прикордонників», а подальше розкручення ними сценарію «героїчної операції на кордоні» схоже на спробу приховати відповідальність за вбивство цивільної особи.

«Цілком імовірно, що найближчим часом російські прикордонники продемонструють зброю, яка начебто належала Голубєву, чи навіть опублікують фотографії його тіла у формі військового зразка», — додав співрозмовник.

  • 4 грудня Федеральна служба безпеки Росії заявила, що вночі на українсько-російському кордоні троє чоловіків здійснили спробу прориву. Інцидент начебто стався на ділянці прикордонного управління ФСБ у Бєлгородській та Воронезькій областях Росії. За словами працівників ФСБ, під час спроби затримання порушники вчинили збройний опір, під час перестрілки один із них отримав смертельні поранення.
  • Водночас у Держприкордонслужбі України розповіли, що не зафіксували жодного пострілу біля кордону з Росією, а російська сторона не надала жодного доказу на підтвердження своїх слів.