«Гаванський синдром»: американських дипломатів, постраждалих на Кубі та в Китаї, атакували мікрохвильовим випромінюванням

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Загадкові травми мозку, від яких постраждала низка американських дипломатів на Кубі та в Китаї кілька років тому, виникли через направлене мікрохвильове випромінювання. Так званий гаванський синдром, який пов’язували з акустичною зброєю Росії, дослідила Національна академія наук США.

У 2016 році посольські працівники США на Кубі звернулися до лікарів через незвичайні симптоми, схожі на наслідки струсу мозку. Усі перед настанням хвороби чули гучний звук, що супроводжувався болем у вухах, відчуттям вібрації в мозку, запамороченням, які пізніше призвели до проблем із зором та розумовою діяльністю.

Про схожі проблеми заявили у 2017 році співробітники консульства США в китайському Гуанчжоу. Станом на літо 2020 року постраждалі ще мали численні проблеми зі здоров’ям. З цього приводу висували декілька гіпотез, проте жодна з них не мала фактичного підтвердження.

За висновками науковців, що дослідили стан кількох постраждалих, так звані звукові атаки були, найімовірніше, наслідками прямого мікрохвильового випромінювання. Доповідь не говорить про цілеспрямовані атаки, проте зазначає, що вони мали злочинний характер. Відмінність у наборі симптомів науковці пояснюють різницею в силі атак.

Науковці не відкидають психічні розлади та інфекційні захворювання, що могли супроводжувати «гаванський синдром», але не розглядають їх як першопричину стану дипломатів, які мали проблеми зі сном, контролем емоцій, читанням і скаржилися на регулярні головні болі.

МРТ мозку постраждалого в Гуанчжоу дипломата Марка Ленці свідчить про зменшення об’єму ділянок мозку, що відповідають за пам’ять, емоції та моторику. Інші ділянки, навпаки, збільшилися в об’ємі — науковці пояснили це компенсацією за рахунок травмованих частин.