Канада вдвічі скорочує число дипломатів на Кубі через дивну хворобу: запаморочення і втрата памʼяті

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Канада підтвердила 14-й випадок незвичайних медичних симптомів у співробітника посольства в Гавані (Куба): дзвін у вухах, втрата памʼяті і запаморочення. З цієї причини дипломатичний персонал в країні буде скорочений вдвічі. Про це пише CNN.

Кількість дипломатів у канадському посольстві на Кубі скоротять з 16 до восьми осіб.

«Здоровʼя, охорона і безпека нашого дипломатичного персоналу і їхніх родин залишаються нашим пріоритетом, — йдеться в заяві. — Уряд Канади продовжує розслідувати причини виникнення дивних симптомів в Гавані, на Кубі».

Посол Куби в Канаді Жозефіна Відаль розкритикувала рішення скоротити штат співробітників, назвавши його «незбагненним» кроком, що «підігріває спекуляції».

«Така поведінка сприяє тим, хто у Сполучених Штатах використовує цю проблему, щоб очорнити Кубу», — сказала вона. Вона особливо відзначила співпрацю Куби в розслідуванні причин появи симптомів.

  • Раніше у США повідомляли, що 26 працівників американського посольства в столиці Куби постраждали в результаті невідомих атак, яких в кінці 2016 року зазнали будинки і готельні номери дипломатів. Після медичного огляду у потерпілих виявили травми головного мозку, втрату слуху і проблеми із зором.
  • У квітні 2018 року Канада підтвердила, що її дипломати теж страждали від запаморочення, дзвону у вухах і втрати памʼяті.
  • Канадський уряд заявив, що немає жодних доказів того, що непричетні до посольства канадці перебувають у небезпеці.
  • Розвідувальні агентства США вважають Росію головним підозрюваним у справі про так звані «звукові атаки» на американських дипломатів на Кубі і в Китаї, що призвели до пошкоджень головного мозку.