У Канаді в чоловіка виявили окопну лихоманку. На неї хворіли у траншеях Першої світової війни

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Канаді в одного з колишніх безпритульних виявили рідкісну на сьогодні хворобу — окопну (траншейну) лихоманку. Ця хвороба «косила» солдатів Першої світової війни. Від неї постраждали щонайменше мільйон осіб.

Випадок 48-річного чоловіка був описаний в журналі Canadian Medical Association Journal.

Чоловік з Вінніпегу, будучи безхатьком, зловживав наркотиками і незабаром став ВІЛ-інфікованим. Він звернувся до лікарні зі скаргами на вошей і біль у грудях. Лікарі після обстеження виявили в нього сліди укусів вошей, закупорку судин легенів, збільшену селезінку і пошкодження серцевих клапанів унаслідок ендокардиту. Подібні симптоми були поширені серед солдатів війни 1914—1918 років, які жили в антисанітарії під постійними обстрілами у траншеях.

Після детального аналізу в чоловіка виявили збудник лихоманки — Bartonella quintana. Йому довелося зробити операцію із заміни клапана та почати курс антибіотиків.

При цьому лікарі за останні шість місяців стикалися з ще трьома випадками траншейної лихоманки. Один з пацієнтів залишився з паралічем після того, як інфекція призвела до кровотечі в мозку.

Лікарі кажуть, що цій хворобі не місце в цивілізованому суспільстві, і звернули увагу на проблеми малозахищених верств населення. «Це хвороба умов воєнного часу, це хвороба таборів біженців [...]. Це просто відображає той факт, що в нашому суспільстві є люди, які живуть в умовах, які не можна терпіти», — сказав один з лікарів.

  • Траншейна лихоманка — гостре інфекційне захворювання, викликане укусами вошей. Хвороба супроводжується болями в ногах і спині, запаленням внутрішньої оболонки серця, висипом, температурою до 40 градусів і запамороченням. Хвороба до летальних наслідків призводить рідко, але завдає серйозної шкоди здоровʼю, залишаючи наслідки на все життя.
  • У Китаї кілька тисяч людей отримали позитивний тест на бактеріальну хворобу бруцельоз після того, як на біологічному заводі в місті Ланьчжоу стався витік.