США назвали уродженців Південних Курил громадянами Японії. У Росії заявили про «реваншизм»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Держдепартамент США визнав народжених на Південних Курилах росіян уродженцями Японії.

Про це свідчать правила розіграшу грін-карт на імміграцію Diversity Visa, опублікованих на сайті Бюро консульських справ Держдепу США.

«Особи, народжені на островах Хабомаї, Шикотан, Кунашир та Ітуруп, приналежні до Японії. Особи, що народилися на Південному Сахаліні, — до Росії», — йдеться в документі.

Як зазначає японська газета Hokkaido Shimbun, в 2018 році в правилах проведення розіграшів грін-карт США зʼявилася вимога, щоб громадяни, які народилися на Південних Курилах, вказували країною походження Японію.

У російському МЗС вже звинуватили США в «заохочуванні реваншизму».

«Потрібен ще один доказ, що США — ревізіоністська держава? За рішенням 1945 року Курильські острови відійшли СРСР. Сьогодні держдеп ставить під сумнів результати Другої світової війни, заохочує реваншизм. Знайте свої кордони і «червоні лінії», — йдеться у заяві дипломатичного відомства.

  • Росія та Японія сперечаються про приналежність Південних Курил від часів Другої світової війни. Зокрема, йдеться про острови Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї, які увійшли до складу СРСР після війни. Сторони досі не підписали мирний договір.