У Росії заявляють про відновлення будівництва «Північного потоку — 2». Роботи продовжить баржа «Фортуна» під російським прапором

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Росії заявляють про відновлення будівництва «Північного потоку — 2». Роботи продовжить баржа «Фортуна» під російським прапором

Nord Stream 2 / Aксель Шмидт

З 5 грудня у водах Німеччини планують відновити прокладання труб російського газопроводу «Північний потік — 2». Роботи виконуватиме спеціалізована баржа «Фортуна», яка ходить під російським прапором.

Про це повідомляє РБК з посиланням на Федеральне морське і гідрографічне агентство Німеччини.

За даними російського інформагентства, у Балтійському морі, на південь від мілководного району Адлергрунд, судно «Фортуна» буде вести підводні операції на трубопроводі з 5 по 31 грудня.

Станом на ранок 5 грудня за даними MarineTraffic «Фортуна» перебуває в німецькому порту Вісмар.

Як пише Інтерфакс, біля місця будівництва газопроводу зупинився російський трубоукладач «Академік Черський», проти якого плануються санкції.

Раніше повідомлялося, що Конгрес США підтримав санкції проти російського газопроводу, які можуть повністю «поховати» проєкт. За даними The Wall Street Journal, цього домоглися українські лобісти.

  • Російський морський трубопровід «Північний потік — 2» готовий майже на 93%. Подальшому будівництву заважають санкції США. Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу, що становлять кілька мільярдів доларів на рік.
  • Газопровід починається в Росії, проходить через морські райони Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини і виходить на берег на узбережжі Німеччини. Трубопроводом можна транспортувати 55 мільярдів кубометрів природного газу на рік. 28 листопада в Росії заявили, що у грудні цього року, після річної паузи будівництво буде відновлено. Для закінчення проєкту не вистачає близько 75 км. Ділянки розташовані в межах виключної економічної зони Німеччини та Данії.