У Берліні 92-річну жінку повторно засудили до увʼязнення за заперечення Голокосту

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Берліні 92-річну жінку повторно засудили до увʼязнення за заперечення Голокосту

Окружний суд берлінського району Тіргартен засудив 92-річну праву екстремістку Урсулу Хавербек до одного року вʼязниці за розпалювання ненависті — вона заперечує Голокост. Про це повідомляє берлінська газета B.Z.

Сама Хавербек не була на засіданні, її представляв юрист. Пенсіонерка 5 листопада звільнилася з вʼязниці, де опинилася за аналогічним звинуваченням, а вже 17 листопада проти неї порушили нову справу.

Цього разу її засудили за інтервʼю, в якому вона заявила, що в інформації про газові камери в концтаборі Аушвіц «немає ні слова правди». Водночас прокурор назвав Голокост «історичним фактом». Він зажадав 15 місяців тюремного увʼязнення для неї (максимальний термін за цим звинувачення — пʼять років).

Хавербек була головою ультраправого тренувального центру, який поширював нацистську пропаганду. Його закрили у 2008 році. Жінку кілька разів судили за заперечення Голокосту. Зокрема, на засіданні у 2015 році «наці-бабуся» заявила, що «Аушвіц не був табором смерті, і це не доведено історично». Крім того, вона зʼявлялася на телебаченні із заявами про те, що «Голокост — найбільша брехня в історії». У 2018 році вона стверджувала, що Аушвіц був звичайним трудовим табором, а не табором для знищення євреїв.

Відомо, що її чоловік у нацистський період тимчасово займався національним керівництвом нацистської партії.