Учителем року став індійський сільський викладач. Двоє українців опинились у топ-50

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Учителем року став індійський сільський викладач. Двоє українців опинились у топ-50

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Індійський сільський учитель Ранджит Дісалі став найкращим учителем світу 2020 року. Про це йдеться на сайті премії Global Teacher Prize.

Він викладає у початковій школі для дівчат. Дісалі обрали з понад 12 тисяч кандидатів із понад 140 країн світу. Призовий фонд становить мільйон доларів.

Global Teacher Prize

Під час промови Дісалі заявив, що розділить половину призових коштів з іншими лауреатами, які увійшли до першої десятки фіналістів. Отже, інші девʼять фіналістів отримають близько $55 тисяч кожен. За шестирічну історію Global Teacher Prize уперше переможець поділив грошовий приз з іншими фіналістами.

У топ-50 цього року опинився й український вчитель — викладач інформатики запорізької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату «Джерело» Олександр Жук. Він працює з дітьми з вадами слуху — для цього Жук вивчив мову жестів.

Окрім цього, у топ-50 й українська вчителька Наталя Гладких. Вона працює в школі, де навчаються кілька десятків підлітків із важкими порушеннями розвитку — самостійно розробила програму для них і реалізує її на практиці.

Також цього року була особлива номінація «Герой COVID» — відзначали вчителя, який зробив все можливе, щоб молодь навчалася під час пандемії. Нагороду в ній ($45 тисяч) здобув британський вчитель математики Джеймі Фрост. Його безкоштовна програма DrFrostMaths стала порятунком для студентів, які не могли ходити до школи.

Цього року нагороди вручали онлайн — церемонію транслювали з Музею природознавства в Лондоні. Переможця оголосив комік, актор, письменник і ведучий Стівен Фрай. Премія Global Teacher Prize була заснована для того, щоб відзначити видатного вчителя, який вніс вагомий внесок в цю професію, а також щоб привернути увагу до тієї важливої ​​ролі, яку вчителі відіграють в суспільстві.