На місці загибелі добровольця Аміни Окуєвої відкрили меморіал

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
На місці загибелі добровольця Аміни Окуєвої відкрили меморіал

Саид Исмагилов / Facebook

У Київській області на місці вбивства добровольця Аміни Окуєвої відкрили меморіал.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства внутрішніх справ.

На відкритті у Глевасі матір Окуєвої Ірина Камінська, розповіла, що меморіал зроблений у вигляді скелі, він відлитий з бетону, щоб захистити від вандалів, і встановлений на місці, звідки зловмисники стріляли в Аміну.

Присутній на відкритті меморіалу заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що цього року були затримані зловмисники, які обґрунтовано підозрюються у вбивстві Окуєвої. «Керівник цієї групи народився в Дагестані, проживав на території України і виконував убивства на замовлення. Замовники вбивства перебувають у Росії», — заявив він.

МВС України

Хто така Аміна Окуєва?

Народилася 5 червня 1983 року в Одесі. Пізніше мешкала в Москві та Грозному. З 1999 року брала участь у Другій чеченській війні на боці Чеченської Республіки Ічкерія. В Україну повернулася у 2003 році, вступила до Одеського медичного університету, який закінчила за спеціалізацією «загальна хірургія». Після закінчення вишу працювала лікарем-інтерном в 11-й міській лікарні Одеси.

Зі своїм чоловіком Адамом Осмаєвим, який за часів Януковича переховувався в Україні від переслідувань з боку російських спецслужб і кадировців, активно обстоювала ідею визволення Ічкерії від окупації та відновлення державної незалежності цієї країни. Брала участь у житті чеченської діаспори.

З початком Євромайдану вступила до Самооборони, де була лікарем 8-ї Афганської сотні. Брала участь в обороні Дебальцевого, виконуючи бойові завдання поблизу Чорнухіного в Луганській області. Потім служила в батальйоні «Золоті ворота». Також брала участь у створенні батальйону чеченців-добровольців імені Джохара Дудаєва. Служила пресофіцеркою батальйону і домагалася надання йому офіційного статусу від МВС. Командиром батальйону був її чоловік.

Замахи

Перший замах на Аміну та її чоловіка стався 1 червня 2017 року — нападник влаштував стрілянину, у якій постраждав Осмаєв. За версією слідства, нападник назвався французьким журналістом газети Le Mond Алексом Вернером і запросив подружжя на зустріч. У машині він вистрілив в Адама — тоді Аміна вистрілила у відповідь. Поранених Осмаєва та нападника доправили до лікарні.

Другий напад на пару стався ввечері 30 жовтня 2017 року на залізничному переїзді біля селища Глеваха Київської області. Невідомі обстріляли з кущів автомобіль, у якому були Осмаєв і Окуєва. Жінка загинула.