Прем’єр Шмигаль: Україна зможе виконати Бюджет-2020, а для покриття витрат позичить гроші на зовнішньому і внутрішньому ринках

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Прем’єр Шмигаль: Україна зможе виконати Бюджет-2020, а для покриття витрат позичить гроші на зовнішньому і внутрішньому ринках

National Bank Of Ukraine / Flickr

Поточна економічна ситуація дозволяє Україні виконати бюджет 2020 року.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв’ю «Кореспонденту», цитує Урядовий портал.

«Податкова служба вже виконала річний план із надходжень, митниця поки відстає за плановими надходженнями. Цьому є вагомі причини. Нам не з першого разу вдалося змінити менеджмент митниці, щоб прибрати зловживання, корупцію та навести порядок в її роботі», — розповів він.

За словами Шмигаля, для покриття витрат бюджету цього року є ринок зовнішніх і внутрішніх запозичень — традиційне джерело, яким Україна користувалася протягом багатьох років.

«У нас залишається ще кілька аукціонів з розміщення ОВДП. Звичайно, це будуть коротко- і середньострокові запозичення, і вони будуть дорожче (під 10—13% річних у гривні), ніж кошти МВФ», — додав прем’єр.

Водночас Шмигаль запевнив — якщо Україна знатиме дату приїзду місії МВФ та надання наступного траншу, то цілком робочим інструментом є бридж-кредити (на короткий термін до моменту отримання грошей з іншого джерела). Він зауважив, що уряд розраховує на оприлюднення дати приїзду місії МВФ вже цього року.

«Окрім того, залишається можливість до 15 грудня вийти на ринок зовнішніх запозичень. Це теж будуть короткі позики, до пів року. Обсяги залежать від виконання бюджету й розміру його дефіциту. На внутрішньому ринку це може бути 50—60 млрд грн, на зовнішньому — близько 1 млрд доларів», — сказав очільник уряду.