ВРП рекомендувала Зеленському призначити довічним суддею Печерського райсуду Кицюка, який виносив вироки учасникам Майдану

Автори:
Вікторія Мартинюк, Костя Войтенко
Дата:
ВРП рекомендувала Зеленському призначити довічним суддею Печерського райсуду Кицюка, який виносив вироки учасникам Майдану

Пресслужба Вищої ради правосуддя

Вища рада правосуддя одноголосно рекомендувала президентові призначити довічним суддею Печерського районного суду Києва Віктора Кицюка, який під час Революції гідності судив учасників Автомайдану. Рішення ухвалили на засіданні 3 грудня.

Доповідач Віктор Матвійчук заявив про відсутність обставин для відмови у поданні на Кицюка. «Я не виявив відомостей щодо кандидата, які б свідчили про його невідповідність критерію доброчесності, професійної етики або інших обставин, які можуть негативно вплинути на суспільну довіру до судової влади […] З огляду на це пропоную внести президентові подання про призначення Кицюка на посаду судді Печерського райсуду», — сказав Матвійчук.

У членів ВРП не було запитань до доповідача.

Учасник Автомайдану, член правління адвокаційного центру DEJURE Михайло Жернаков, реагуючи на рішення ВРП, заявив, що Кицюк не отримав жодного рішення щодо кваліфікаційного оцінювання, що є «прямим порушенням закону».

За словами адвоката Романа Маселка, у 2017 році ВРП відмовлялася призначати Кицюка через його очевидну недоброчесність.

Кицюк — один із трьох суддів, на затримання і арешт яких Верховна Рада давала згоду пʼять років тому — у березні 2015 року. Він ухвалював неправомірні рішення щодо учасників Майдану, зокрема позбавляв учасників Автомайдану водійських прав.