Премʼєр Угорщини Орбан засудив депутата своєї партії, якого застукали на секс-вечірці для геїв

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Премʼєр Угорщини Орбан засудив депутата своєї партії, якого застукали на секс-вечірці для геїв

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Európa Pont / Flickr

Премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан засудив депутата Європарламенту від своєї партії «Фідес», якого оштрафували на секс-вечірці для геїв. Про це повідомляє France 24.

Орбан охарактеризував дії депутата Європарламенту Йозефа Саєра як «неприйнятні і невиправдані». Премʼєр Угорщини наголосив, що їм «немає місця в цінностях цієї політичної родини».

Водночас цей інцидент став гарною нагодою для противників партії «Фідес», щоб звинуватити її в лицемірстві.

«Поки політики «Фідес» вчать нас основам християнства, традиційним гендерним ролям і моралі, вони ж паралельно живуть зовсім іншим життям, яке дуже далеке від тих цінностей, які вони озвучують», — сказав лідер Демократичної коаліції Ференц Дюрчань.

Як пише «Радіо Свобода», Саєр виходить з партії «Фідес», а також залишить Європарламент.

Нагадаємо, що йдеться про вечірку у Брюсселі 27 жовтня. Коли поліція увійшла до закладу, вона побачила 25 оголених чоловіків. Саєр намагався втекти через жолоб на даху, але його врешті затримали. Згодом правоохоронці виявили у нього в рюкзаку наркотики. Саєра та інших учасників заходу оштрафували за порушення карантину.

Саєру 59 років. Він відомий тим, що активно просував консервативну програму партії та брав участі у зміні Конституції — додав туди пункт, що визначає шлюб як «союз жінки та чоловіка».

Партія «Фідес» — одна з двох найбільших політичних партій Угорщини. Її створили 30 березня 1988 року, а за своєю ідеологією вона є правоцентристською та консервативною. Лідер партії — Віктор Орбан, чинний премʼєр-міністр країни. Представники цієї партії періодично виступають із заявами проти прав для представників ЛГБТ-спільноти, а в серпні 2019 року «Фідес» закликала бойкотувати Coca-Cola за рекламу з геями. Сам Орбан раніше заявляв, що геї «можуть робити те, що вони хочуть, але держава не може визнати їхні шлюби. Яблуко не може попросити, щоб його називали грушею».