Андріївську церкву знову відкриють для відвідувачів — після пʼяти років реставрації

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Андріївську церкву знову відкриють для відвідувачів — після пʼяти років реставрації

Illia Cherednychenko / Unsplash

Андріївська церква у Києві цього місяця після майже п’яти років реставраційних робіт стане доступною для відвідувачів. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства культури.

Відкриття відбудеться в онлайні 12 грудня, а наступного дня у церкві пройде перша служба.

У Мінкульті розповіли, що у храмі повністю відреставрували увесь живопис, ікони та іконостас, а також замінили інженерні мережі, провели нові системи освітлення та опалення.

Завдяки комп’ютерному аналізу німецькі технологи допомогли встановити автентичний колір стін. А перед затвердженням фінального кольору та пофарбуванням провели 36 тестових викрасок.

У відомстві зазначили, що під час реставрації хотіли розкрити первісні рішення і бачення архітектора храму Франческо Бартоломео Растреллі.

  • У 2018 році уряд передав Андріївську церкву в постійне користування Вселенського патріархату. Константинополю передали основне приміщення церкви, купольну частину і стилобат (верхню частину ступеневого цоколя храму, або цокольний поверх).
  • Андріївська церква є архітектурною пам’яткою XVIII століття, що входить до складу Національного заповідника «Софія Київська» та є державною власністю України.