Китайський космічний апарат зібрав перші проби ґрунту на Місяці

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Китайський космічний апарат зібрав перші проби ґрунту на Місяці

China National Space Administration

Китайський космічний апарат Changʼe-5, який успішно приземлився на Місяці, у середу, 2 грудня, пробурив ґрунт на глибину два метри, зібрав зразки геологічної породи й запакував їх у контейнер, щоб потім доставити на Землю.

Про це повідомило Національне космічне управління Китаю (CNSA).

До того ж модуль за допомогою руки-маніпулятора має зібрати зразки ґрунту з поверхні Місяця.

В управлінні також розповіли, що перед посадкою Changʼe 5 розділився на дві частини — у той час, як модуль почав збирати ґрунт на поверхні, орбітальний апарат перебуває на орбіті над Місяцем на середній висоті приблизно 200 км.

Коли проби будуть зібрані та упаковані, потужний двигун підніме апарат, і він зістикується зі службовим модулем, який доправить їх на Землю.

  • Космічний корабель складається з чотирьох компонентів: орбітального апарату, космічного зонду, що спускається на Місяць та видобуває зразки порід, злітного модуля і капсули з вантажем.
  • Зонд спробує зібрати 2 кілограми зразків у досі невивченому регіоні Океан штормів.
  • Якщо місія буде успішною, то Китай стане третьою країною, яка зібрала зразки місячної породи для їх подальшого дослідження на Землі. У 1969—1972 роках породи отримала місія США, а в 1976-му — місія СРСР «Луна-24». Відтоді проби не відбирали.
  • Китай відправив на Місяць місію зі збору зразків порід з поверхні 23 листопада.