Один з найбільших радіотелескопів у світі «Аресібо» обвалився. Обсерваторію вирішили закрити ще місяць тому

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Пуерто-Рико 900-тонна інструментальна платформа радіотелескопа «Аресібо» обвалилася у чашу обсерваторії. Про це повідомив Національний науковий фонд США в Twitter.

Обвалення сталося 1 грудня, під час інциденту ніхто не постраждав.

Це був другий за величиною радіотелескоп у світі, він пропрацював понад пів століття та довгий час відігравав ключову роль в астрономічних відкриттях.

Руйнування на «Аресібо» почалися ще у серпні. Тоді тріснув трос, який утримував платформу над 305-метровою чашею телескопа, а згодом — у листопаді — обірвався ще один. Після цього у науковому фонді вирішили закрити обсерваторію та вивести радіотелескоп з експлуатації контрольованим руйнуванням. Безпечного способу зберегти обсерваторію науковці не знайшли.

  • Радіотелескоп був побудований в 1960-х роках коштом Міністерства оборони США на тлі зусиль з розробки системи протиракетної оборони. Коли він був переданий ученим, його використовували для стеження за астероїдами і небесними тілами. Для Пуерто-Рико він став памʼяткою архітектури. Телескоп також був знімальним майданчиком для фільмів «Контакт» з Джоді Фостер і «Золоте око» (про Джеймса Бонда).