Глава МОЗ Степанов скаржиться, що на медицину у 2021 році заклали мало грошей. Він відстоюватиме майже вдвічі більшу суму

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Глава МОЗ Степанов скаржиться, що на медицину у 2021 році заклали мало грошей. Він відстоюватиме майже вдвічі більшу суму

«Бабель»

В останній редакції проєкту державного бюджету на 2021 рік на медицину замість необхідних 296 мільярдів гривень заклали 159 мільярдів. Про це заявив глава МОЗ Максим Степанов на брифінгу.

«МОЗ буде відстоювати свою позицію і розраховує на підтримку народних депутатів при розгляді проєкту державного кошторису у другому читанні. [...] Ми наполягаємо на тих цифрах, які ми розрахували у своєму бюджетному запиті. На фінансування медицини потрібно 296 мільярдів гривень. Це та сума, яка необхідна, щоб наші медичні працівники отримували гідні зарплати, щоб пацієнти отримували якісне лікування», — заявив Степанов.

За його словами, у проєкті бюджету на вакцинацію від коронавірусу передбачено 2,6 мільярда гривень, тоді як МОЗ пропонував закласти на ці потреби 15,1 мільярда. За ці кошти мали б провакцинувати групи ризику — медиків, освітян, поліцейських і пенсіонерів.

Степанов додав, що МОЗ у своєму бюджетному запиті на 2021 рік заклав на програму медичних гарантій 225 мільярдів гривень. Ця сума дозволить підвищити зарплати працівникам сфери охорони здоровʼя, забезпечити лікарні ліками та встановити реальні тарифи на надання меддопомоги. Передбачалося, що заробітна плата лікарів із наступного року становитиме щонайменше 23 тисячі гривень, середнього медперсоналу — 17 тисяч, молодшого медперсоналу — 12 тисяч. Але цей запит ще має розглянути Міністерство фінансів.

Раніше Нацслужба здоровʼя наголошувала, що на лікування «коронавірусних» пацієнтів на весь рік передбачено лише 14,5 мільярда гривень. У НСЗУ зазначили, що з огляду на динаміку захворюваності та зростання навантаженості на систему вже у другому кварталі доведеться в 10 разів зменшити видатки на лікування пацієнтів з коронавірусом.