Нацслужба здоровʼя та міністр Степанов скаржаться на проєкт бюджету на 2021 рік. Не вистачить на доплати медикам і лікування коронавірусу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Нацслужба здоровʼя та міністр Степанов скаржаться на проєкт бюджету на 2021 рік. Не вистачить на доплати медикам і лікування коронавірусу

УНІАН

У новому проєкті бюджету на 2021 рік на Програму медичних гарантій мають намір виділити 123 мільярди гривень. Але цих коштів не вистачить на кілька важливих пунктів. Окрім цього, у проєкт не заклали підвищення зарплат лікарям.

Про це повідомили Національна служба здоровʼя у Facebook і глава МОЗ Максим Степанов на брифінгу.

У запропонованому бюджеті з 123 мільярдів гривень на лікування «коронавірусних» пацієнтів на весь рік передбачено лише 14,5 мільярда. У НСЗУ зазначили, що з огляду на динаміку захворюваності та зростання навантаженості на систему вже у другому кварталі доведеться в 10 разів зменшити видатки на лікування пацієнтів з коронавірусом і відмовитися від доплат лікарям за роботу з такими пацієнтами.

У Нацслужбі наголосили, що для подолання пандемії потрібно закладати кошти не лише на лікування, але й на запобігання інфекцій. Найнадійніший метод — це вакцинація.

«У бюджеті обсягом 123 мільярди у Програмі медичних гарантій 2021 недостатньо коштів для підвищення фінансування первинної ланки медичної допомоги й на вакцинацію від COVID-19. Це питання національної безпеки», — пояснили в НСЗУ.

Також зазначається, що бюджет у 123 мільярди не дозволить запровадити доплати за досягнення індикаторів якості для первинної та екстреної допомоги. У службі додають, що також доведеться зменшити кількість послуг з ранньої діагностики онкозахворювань, які держава оплатить пацієнтам.

Водночас міністр охорони здоровʼя Максим Степанов заявив, що у проєкт бюджету не внесли підвищені зарплати медиків. Тому МОЗ запропонувало свій варіант бюджету та зробило бюджетний запит.

«Наш бюджетний запит передбачає, що зарплата лікаря повинна бути 23 тисячі гривень, медичної сестри — 17 тисяч, молодшого медичного персоналу — на рівні 12 тисяч», — розповів Степанов.

  • 26 листопада Кабінет міністрів затвердив проєкт держбюджету на 2021 рік, який був узгоджений із Міжнародним валютним фондом. У доопрацьованому проєкті доходи передбачені у сумі 1 трлн 92 млрд гривень, а витрати — 1 трлн 328 млрд гривень.