У Чернівцях проводять другий тур виборів мера, «ОПОРА» зафіксувала перші порушення

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Чернівцях у неділю, 29 листопада, відбувається другий тур виборів мера. Виборчі дільниці відкрилися без порушень.

Про це повідомили у відділі комунікації поліції Чернівецької області.

Як зазначають, на дільницях працюють майже 250 правоохоронців, які стежать, щоб вибори відбулись прозоро і згідно з чинним законодавством.

Водночас спостерігачі громадянської мережі «ОПОРА» зафіксували перші порушення на виборах.

Так, на низці дільниць є нестача стаціонарних та переносних виборчих скриньок, чимало дільниць не дотрималися вимог про доступність для людей з інвалідністю, відсутні кабінки для осіб із підозрою на вірусні захворювання.

До того ж на дільниці № 730528 представниці екзит-полу проводили опитування безпосередньо у приміщенні. За словами спостерігача, поліція також була присутня. Після його звернення до правоохоронців сторонні особи вийшли з приміщення. За словами представниць екзит-полу, перебувати у приміщенні для голосування їм дозволила голова дільничної виборчої комісії.

Окрім цього, на виборчій дільниці № 730470 члени дільничної виборчої комісії заповнили протокол підрахунку голосів — станом на 09:00 до порожніх бланків були вписані прізвища та підписи членів ДВК.

«Відповідно до ч. 1 ст. 251 Виборчого кодексу, дільнична виборча комісія на своєму засіданні складає протокол про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці. Проведення голосування виборців не є засіданням дільничної виборчої комісії», — пояснили в «ОПОРІ».

Зазначимо, за підписання протоколу до його остаточного заповнення загрожує від 2 до 6 років позбавлення волі.

  • 28 листопада Чернівецька територіальна виборча комісія попросила Центральну виборчу комісію відреагувати на масове звільнення членів виборчкому напередодні дня голосування за мера Чернівців. Комісія повідомила, що отримала від місцевих організацій політичних партій заяви про дострокове припинення повноважень 444 членів дільничних виборчих комісій.
  • У другому турі за посаду мера Чернівців борються підприємець, висуванець партії «Єдина альтернатива» Роман Клічук (у першому турі отримав 27,29% голосів виборців) і лідер партії «Команда Михайлішина» Віталій Михайлішин (21,33%).