20 млн людей та пріоритетні групи. Санлікар Ляшко розповів деталі програми щеплення від коронавірусу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
20 млн людей та пріоритетні групи. Санлікар Ляшко розповів деталі програми щеплення від коронавірусу

Міністерство охорони здоров'я України

Міністерство охорони здоровʼя затвердило кількість людей, якій планують у 2021 році зробити щеплення від коронавірусу — 20 мільйонів 851 тисяча українців.

Про це головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив під час конференції «Результати першого року впровадження Стратегії імунопрофілактики».

Також МОЗ затвердив пріоритетні групи — їх будуть вакцинувати першочергово:

  • медики;
  • військові, зокрема у зоні ООС;
  • працівники соціальної сфери;
  • ті, хто перебуває та працює в інтернатах або будинках для людей похилого віку;
  • люди старше 60 років із соматичними хворобами, які призводять до смерті, якщо людина хворіє на коронавірус (наприклад, хвороби серця). У цій групі найбільше людей — приблизно 7 мільйонів.

Окрім цього затвердили заявку на безкоштовну вакцину від коронавірусу. Її зможуть виділити на 20% населення — тобто, Україна отримає 8 мільйонів безкоштовних доз вакцини у рамках глобального механізму COVAX. Ця програма передбачає подвійне введення дози, тому зробити щеплення зможуть чотирьом мільйонам людей. Вакцину для решти — 16 мільйонів — планують придбати коштом Європейського інвестиційного банку ($50 мільйонів) та на додаток завершуються перемовини зі Світовим банком щодо $50—75 мільйонів.

Ляшко розповів, що МОЗ також пропонує Раді у рамках законопроєкту 4142 розширити Національний календар щеплень і додати туди пневмококову вакцину.