У Новій Зеландії на узбережжя викинулись понад 120 китів. Більшість з них загинули одразу, решту приспали

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Новій Зеландії на узбережжя викинулись понад 120 китів. Більшість з них загинули одразу, решту приспали

Flavio Gasperini / Unsplash

На берег острову Чатем у Тихому океані викинулися 125 китів — 97 з них загинули одразу, 28 вирішили приспати через складні морські умови. Про це повідомляє The Guardian.

Чатем належить Новій Зеландії, проте розташований у 800 кілометрах на схід від найбільших островів, тому місія з порятунку тварин затрималася. Відомо, що вони викинулись на віддаленому пляжі.

За даними Департаменту збереження навколишнього середовища, осрови архіпелагу Чатем відомі як «гаряча точка» викидання китів. Наймасовіший стався у 1918 році — тоді загинули понад тисяча тварин. Конкретна причина такої поведінки китів досі невідома. Але в Департаменті припускають, що кити могли викинутись через хворобу, навігаційні помилки, швидкі припливи, переслідування хижаків або екстремальні погодні умови. Також причиною може бути зміна клімату: через підвищення температури океану їхня здобич переміщається ближче до берега, і тварини змушені шукати їжу на мілині.

Фотограф острову Сем Уайлд, який займається дайвінгом, зробив світлину мертвих китів і описав картину як «дуже сумну» та «емоційну». Він розповів, що коли тварини викинулись на берег, влада наказала всім дайверам вийти з води через підвищений ризик появи великих білих акул.

У середньому на пляжі Нової Зеландії щороку викидаються понад 300 дельфінів і китів. За повідомленнями місцевих жителів, щоразу зростає кількість тварин, які викидаються, і кількість загиблих.

  • Через пандемію коронавірусу до штату Аляска перестали заходити круїзні лайнери — внаслідок цього горбаті кити стали більш говіркими, їхній спів можна почути навіть без допоміжної техніки.